BOMBAY

Irk Bilgileri / Kedi

Yaşam Süresi: 15 yıl kadar yaşayabilirler.

Kilo: Erkek 3,5-5 kg, dişi 2,5-4,5 kg aralığında.

Bombay Kedisi Hakkında

Bombay kedileri ilk önce 1950’li yıllarda, bir kedi üreticisinin özel siyah bir kedi üretme arzusu sebebiyle Birman (Sable Burmese) ve siyah renkli American Shorthair cinsi kedileri çiftleştirmesi sonucunda ortaya çıkan melez bir kedi türüdür. Farklı tüy yapısına sahip kedi üretimi amacıyla ortaya çıkarılmış bu türün köklü bir tarihe sahip oldukları söylenemez.

Bombay kedisi ismini Hindistan ‘da olan siyah panterle benzerliklerinden, Hindistan’ın eski adı ile Bombay olan (günümüzde Mumbai olarak bilinen) şehrinden almaktadır. Ancak ırkın kökeni ilk bulunduğu Amerika’dır, Hindistan ile hiçbir ilgisi bulunmaz.

Bu kedi türü ilk kez, Nikki Horner isimli bir üretici tarafından tanıtıldı. Üretim ve onay süreçlerinin başlamasından çok sonra, 1978 yılında kedi toplulukları tarafından ayrı bir tür olarak tanımlanmayı hak etmiş ve kayıtlarda resmi bir ırk olarak kayıt altına alınmıştır.

Türkiye’de her an sokakta görülebilen kara kediler (Siyah Anadolu Kedisi) ile karıştırılmamalıdır. Ülkemiz de çok yaygın bir tür değildir.

Bombay Kedisi Özellikleri

Olumlu Özellikleri

  • Çok az tüy dökerler ve tüy bakım ihtiyacı da aynı ölçüde azdır.
  • Evde yalnız kalabilir. Çalışma hayatı yoğun veya evde fazla vakit geçiremeyen kişiler için uygun bir türdür.
  • Çocuklar ve diğer hayvanlarla iyi anlaşabilir.
  • Her ortama kolay adapte olabilir, iç veya dış ortamda beslemek için uygun bir kedidir.
  • Suyu sever ve banyo yapmak onlar için mutluluk vericidir.

Olumsuz Özellikleri

  • Eğitilebilirlik pek mümkün değildir.
  • Gürültülü ortamlar onun için uygun değildir ve Bombay kedisini strese sokabilir.
  • Çok ses çıkarabilirler. Bu sesler miyavlamadan daha çok guruldama veya mırıldanmadır diyebiliriz.

Bombay Kedisi Bakımı

Bakımı oldukça kolay olan bu tür tüylerinin haftada bir kez taranması yetiyor. Normal şartlarda banyo yapmaya ihtiyaç duymazsınız ancak Bombay’lar suyu çok sever ve banyo sırasında mutluluk mırıldanmaları duyabilirsiniz.

Fazla yemek yemeye ve bu sebep ile kilo almaya yatkın kedilerdir.  Mama kaplarının sürekli dolu bırakılması onun için tehlikeli bir gelecek yaratabilir. Buldukları her şeyi yeme veya tadına bakma gibi bir takıntıları olabiliyor.

Onun için bir beslenme programı uygulamanız sağlığı açısından yararlı olabilir.

Bombay Kedisi Karakteri

Aktif ve hareketli bir yapıya sahip olan bu tür yeni kişilere ve ortama çabucak alışabilir. Sakin bir yapıya sahip olduğu için apartman dairelerinde rahatlıkla beslenebilir. Evde yalnız kalabilir. Çalışma hayatı yoğun olan ve eve fazla uğramayan kişiler için uygun bir kedidir. 

Zeki bir kedidir ancak her ne kadar zeki bir ırk olsa da eğitilebilirlik açısından kötüdür. Oyunlardan hoşlansalar da, oyunları belli bir kalıp içerisinde oynaması ve öğrenmesi çok zordur. Sıcak ortamları çok severler ve bir kalorifer peteği kıyısında ya da yorgan altına girip uyumak ona epey keyif verecektir.

Kucakta durmayı sevdiği veya sevmediği konusunda her hangi biri ağır basmaz. Kendi keyfine göre kucağınıza geldiği günlerde olacaktır, kucağınıza almamanız için sizden köşe bucak kaçtığı günleri de yaşatacaktır. Etrafınızda veya kucağınızda guruldama ve mırıldamaya benzer sesleri sürekli çıkarırlar. Hatta öyle ki, bir Bombay kedisi besleyenin “Eğer daha önce hiç kedi ses duymasaydım, kedilerin seslerini miyav değil, guurr veya mırr olarak bilirdim” cümlesini hatırlıyoruz.

Sosyal yönden oldukça başarılı bir kedi türüdür. Sakin bir yapıya sahip oldukları için çocuklarla iyi anlaşacaklardır. Aynı zamanda kediler ile hiçbir sorunu olmayan köpek türleriyle de iyi geçinebilir. Yeter ki onun varlığına saygı duyan bir köpeğiniz olsun.

Yürüyüş yapmayı seven bir kedidir. Evcil bir köpek gibi tasma takarak onunla yürüyüşe çıksanız da onu çok yormamanızda fayda var.

Her ortama uyum sağlayabilme becerisi, onu hem eviniz hem de bahçeniz için uygun bir kedi haline getirmektedir.

Bazı durumlarda sizi dinleyebilir ve sizden onay almadan hareket etmez.

İşitme duyuları çok iyi gelişmiştir. Yüksek oranda işitme yetisine sahip bu kediler, ani ve yüksek sesleri hiç sevmezler. Sizin için bir fısıldama, onun için bir gök şimşek sesine eş değer olabilir. Gürültülü ortamlarda beslenmesi Bombay kedinizi strese sokabilir. Sessi ortamlar onun için biçilmiş kaftandır.

Bombay Kedisi Görünüş

Öne çıkan ve hiç değişmeyen en büyük özelliği siyah ve yüksek oranda parlak tüyleridir. Öyle ki, eğer kürkünde farklı bir renk görülür ise o kedinin safkan bir Bombay kedisi olduğu düşünülemez.  Badem şeklinde altın renkli gözleri vardır. Bombay için küçük bir siyah panter benzetmesi hiçte yanlış olmaz. Atletik ve çevik bir vücut yapısına sahiptir.

Bombay Kedisi Sağlık

Nadiren olsa da nefes alma problemleri, Hipertromik kardiyomiyopati (Bu hastalık kalp yetmezliğine sebep olabiliyor), diş eti iltihabı, göz iltihabı gibi sağlık sorunları olabiliyor.

Bombay Kedisi Üreme

6-9 aylık iken üreme olgunluğuna erişebilir ve çiftleşmeye hazır olabilirler. Çiftleşme konusunda diğer ırklara göre daha hassas olan Bombay kedileri için 6 aydan önce hazırlıklı olunmalıdır.

Puanlama

Bombay kedisinin bizden alacağı (10 üzerinden )puanlar tam olarak şöyledir:

  • Türkiye İçin Popülarite: 4
  • Zekâ:  7
  • Çocuklar İle Arası: 7
  • Hareketlilik:  6
  • Bakım İhtiyacı: 6
  • Oyunculuk: 6
  • Eğitilebilirlik: 5
Bombay hakkında yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.
BOMBAY YORUMLAR
Fatime Parmak

Sokakta buldum sanırım hamile evde hastam olduğu için ilgilenemem diye sahiplendirmek istiyorum ücretsiz olarak sahiplendirecem.

Senanur Duran

Kedimin Bombay ile Van kırması olduğunu düşündüğümden bakmak istedim.Çoğu özellik uyuyor.