BİRMAN

Irk Bilgileri / Kedi

Diğer Adı: Burma Kedisi

Yaşam Süresi: 12 ile 15 yıl arasında yaşarlar.

Kilo: Erkek 4-6 kg, dişi 3-5 kg aralığında.

Fiyat: 1.600 TL ile 5.000 TL arasında. (detay)

Birman Kedisi Hakkında

Fransa kökenli Birman kedisi, batılı ülkeler tarafından oldukça sevilmiş ve tanınmıştır. İlk olarak Burma (Myanmar) da görülmüştür. Fransa’ya erken götürülmesi, kökeni olarak Fransa gösterilmesine sebep olmuştur. 1930 yılında Dr. Thompson tarafından, Birmanya’dan ABD’ye getirilen kahverengi Wong Mau isimli bir kediden geliştirilmiştir. Dr. Thompson’un üretici ve genetik uzmanı olan arkadaşları tarafından bu kedilerin genetik bileşimi bulunmaya çalışıldı. Aslında melez bir kedi türü olan Wong Mau ile gerçekleştirilen geliştirme çalışmaları neticesinde Birman kedisi ortaya çıkmıştır. Ancak bazı kaynaklar, Siyam ve Ankara kedisi çiftleştirilerek meydana geldiği yönünde bilgiler sunmaktadır.

Birman, 1967 yılında Sacre de Birmanie tanımı ile ayrı bir ırk olarak kabul görmüş ve kayıtlara geçmiştir.

Birman kedisinin kendisine has yapısı ile mitoloji kitaplarında bile kendisinden söz ettirmiştir. Myanmar’da kutsal bir kedi olarak bilinir. Fransız mitolojisine göre, gözlerinin maviliğini bir kraliçeden aldığından söz edilir.

Türkiye’de bilinen bir kedi türüdür ve bulunması zor olsada mümkündür.

Birman Kedisi Özellikleri

Olumlu Özellikler

  • Diğer evcil hayvanlar, çocuklar, genç veya yaşlı kişiler fark etmeksizin herkesle anlaşabilir. Bu yüzden aileler için uygundur.
  • Bu kedi sahibinin ruhunu okşayabilecek nitelikte karaktere sahiptir.

Olumsuz Özellikler

  • Düzenli tüy bakımı ve ilgi isteyen bir kedi türüdür.

Birman Kedisi Bakımı

Tek katmanlı uzun tüylerinin bakımlı ve ipeksi halini kaybetmemesi için mükemmel bir bakımı hak ederler. Aksi halde uzun tüyleri sık sık düğümlenir ve açması zordur. Mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi olasıdır. İlkbahar döneminde daha fazla tüy dökecekleri için, ne kadar sık taranır ise ölü tüylerden bir o kadar çabuk kurtulacaksınız.

Banyo yapmayı seven Birman kedilerine ılık bir duş aldırabilirsiniz. Uzun tüylü oldukları için çok çabuk kurumayacaklardır. Bu yüzden banyo sonrası kurumalarına yardımcı olmalısınız.

Diş bakımı sağlığı açısından önemlidir ve en geç haftada bir defa fırçalayın.

Tırnakları ve patileri ile en geç iki hafta da bir kez ilgilenmeniz yeterli olur.

Göz akıntıları olduğu zaman, steril ve nemli bir bez yardımı ile silebilirsiniz.

Kulak temizliği haftada bir defa, elma sirkesi ve su karışımı ile yapılabilir.

Birman Kedisi Karakteri

Temelde uysal, edepli, duygusal, enerji dolu kedilerdir. Dış mekânlar da bakımı onlar için uygun değildir, evinizde beslemek daha doğru olur. Akıllı, araştırmacı ve meraklı Birman’lar, Siyam kedisi gibi sosyal ve sizinle saatlerce konuşabilecek kadar konuşmayı çok sever.

Bu kedilerin eğitilmesi kolaydır. Çevrede keşif ve analiz yapmak onun sevdiği işler arasındadır.

İnsana çok yakın durmayı seven kedi türleri arasındadır. Sahipleri ile yakın bir bağ kurarlar. Dünya genelinde yaşadığı popülerliğe birazda karakterleri sebep olmuştur. Acıktıklarında ve sevgi ihtiyacı duydukları zaman yumuşak ses tonları ile sizinle iletişim kuracaktır. Sahibi ve diğer aile bireylerinden ilgi beklerler.

Çoğunlukla oyuncu ve afacan canlılardır. Çocuklar ve diğer hayvanlar ile iyi geçinir. Aktif ve hareket halinde kedilerdir ve bir şeyler yakalamak için yükseğe zıplayabilir.

Uzun süre evde yalnız kalmak onları sıkacaktır. Böyle bir durumda, eviniz için başka evcil hayvan sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Meraklanmayın, Birman kedisi bunu seve seve kabul edecektir.

Birman Kedisi Görünüşü

Göz ve yüz ifadesi hayranlık uyandıran Birman kedisi ilk bakışta diğer kedi ırklarından ayırt edilecek güzelliktedir. Sert, kalın ve kaslı gövdeye sahiptir. Boyun bölgesinde bir aslan yelesi kadar olmasa da, yaka olarak adlandırabilecek belirgin tüyleri vardır. Birman, karın bölgesi hafif dalgalı, vücudunun geri kalanı düz, uzun ve ipeksi tüylere sahiptir.

Birman kedilerinin genel görünüş ve yapıları onların Siyam kedisine benzetilmesine sebep olur. 20 kadar tüy renklerinde görülebilir. Ancak çoğunlukla krem, mavi, kahverengi, leylak renklerinde görülür.

Burundan başlayarak yüzüne doğru yayılan bir alanda koyu renkler görülür. Kulaklar, kuyruk ve bacakları aynı koyu renklere hakimdir.

Boyut olarak orta boyutlarda bir kedidir ve ağırlıkları erkek Birman kedisinde 4 ile 9 kg arasında değişirken, dişilerde 3 ile 5 kg arasındadır.

Amerika’da kedi severler derneği tarafından orijinalinden biraz faklı bir görünüşte Birman geliştirilmiş. Temelinde aynı kedi olmasına rağmen bu kedilerin biraz daha yuvarlak kafa yapısı, daha küçük kulaklar ve daha yuvarlak gözlere sahiptir. Yine aynı kuruluş tarafından “Avrupa Birman’ı” adında bir tür tanıtmıştır ki, Avrupa Birman’ı orijinal Birman ırkı ile daha uyumlu görünür.

Birman Kedisi Sağlık

Araştırmacı yapıları onları ev içerisinde aktif kılar ve aktif kedilerde kalp daha güçlü, daha sağlıklıdır.

Nadiren kalıtsal hipotrikoz görülebilir. Sponjiyöz dejenerasyon, mide rahatsızlıkları, titreme, gözlerde tüy oluşumu gibi hastalıklar görülebilir.

Fiyatları

Birman kedileri, 1.600 TL ile 5.000 TL arasında değişen fiyatlara sahiptir. Bu fiyatların arasında ki geniş aralık, kedinin saf ırkına benzerliği, görünüşü, yavru veya yetişkin olması, üreticinin yaptığı masraflar (aşı, mama, veterinerlik, belge) vb. sebeplerden dolayıdır.

Verilerin yalnızca piyasa ortalaması olduğunu ve belirtilen rakamların altında veya üzerinde tutarlar ile de karşılaşmanızın mümkün olduğunu bilmelisiniz.

Puanlama

Birman kedisinin bilinen özelliklerine göre vereceğimiz puanlar (10 üzerinden) tam olarak şöyledir:

  • Türkiye için Popülarite: 6
  • Zekâ: 9
  • Çocuklarla Arası: 6
  • Hareketlilik: 8
  • Bakım İhtiyacı: 6
  • Oyunculuk: 10
  • Eğitilebilirlik: 7
Birman için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu sen yaz.
Birman hakkında yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.