KARAYAK

Irk Bilgileri / Kedi

Diğer Adı: Snowshoe

Yaşam Süresi: 14 ile 19 yıl arasında yaşarlar.

Kilo: Erkek 4-5 kg, dişi 3-5 kg aralığında.

Karayak Kedisi Hakkında

1960 yılında Siyam kedisi yetiştiricisi Doroty  Hind-Daugherty  tarafından yapılan çiftleşmeler  sonucu ortaya çıkmış bir kedi türüdür. Snowshoe (karayak) ismini, değişmeyen fiziksel özelliklerinden biri olan beyaz patilerinden almışlardır. Bu kedi türünün ilk keşfi,  Doroty  Hind-Daugherty  tarafından bir çöplükte bulduğu 3 adet beyaz patiye sahip yavru kediler ile başlar. Bu kedilerin hepsinde 4 patisi de beyaz olması üreticinin dikkatini çeker.

Siyam kedilerinde pek elverişli olmayan bu durum bir hata ve ilginçlik olarak görülse de, üretici bu ilginç durumu şaşırtıcı buldu. Bu neden ile bu hatalı üretim olarak gördüğü kedilerden yeni bir cins üretmeye karar verdi. Bu beyaz patilere sahip siyam kedilerini iki renkli American Shorthair kedisi ile çiftleştirdi. Özellikle “smokin” desenine sahip kedileri tercih etti. Ana ırkları arasında siyam kedisi yer alsa da, Karayak renk ve desenleri ile hiçbir şekilde onları andırmaz.

Daha sonra Karayak kedisi yerel kedi şovlarında bile tanınmadığından yetiştiricisi tarafından geliştirilmesi ve üretimi durduruldu. Başka bir kedi yetiştiricisi olan Vikki Olander, Karayak kedisinden bir damızlık ele geçirerek türü geliştirmeye devam etti. Takip eden yıllarda daha fazla üretici Karayak kedisine ilgi göstermeye başladı.

Bu çabalar sonucunda, 1990 yılında American Cat Fanciers Association (ACFA) tarafından şampiyonluk statüsüne layık görüldü. 1993 yılında ICA ve FIFe tarafından tanındı. Karayak kedisinin İngiltere’de tanınması ve geliştirilmesi 1983 yıllarında başlamıştı.

Karayak kedisi nadir bulunan türler arasında yer alırlar. Bugün beyaz pençeli bu kediler, her ne kadar Amerikan kedisi olsa da, Avrupa’ya da sıçramış ve günümüzde ise sağlıklı bir şekilde üremelerine devam etmektedirler.

Karayak Kedisi Özellikleri

Olumlu Özellikler

  • İnsanlar, çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinirler.
  • Zeki ve eğitime açık kedilerdir.
  • Kalıtsal sağlık sorunları bulunmaz.
  • Su ile oynamayı seven kedi cinsleri arasındadır.

Olumsuz Özellikler

  • Evde uzun süre yalnız kalamazlar.
  • Nadir görülen bir ırktır, bu yüzden temin etmek zor olacaktır.

Karayak Bakımı

Tüyleri haftada 1 kere taranması onu ölü tüylerden kurtaracaktır. Suyu çok seven bir kedi türü oldukları için banyoda zorluk çekmezsiniz. Banyo nadiren gereklidir.

Diş eti hastalıklarına karşı yatkınlıkları bulunduğundan, dişler haftalık olarak aksatmadan mutlaka fırçalanmalıdır. Mümkün ise bunu daha sık yapabilirsiniz. Tırnaklar iki haftada bir kesilmedir. Göz kenarları göz akıntıları nedeniyle silinmelidir. Bunu nemli bir bezle yapabilirsiniz. Kulaklar haftada bir kez kontrol edilmelidir.

Kum kabı günlük olarak temizlenip dezenfekte edilmelidir. Ancak çamaşır suyu, deterjanlar vb. gibi kimyasal madde kullanmamalısınız.

Diğer hayvanlardan bulaşabilecek herhangi bir rahatsızlığın olmaması için fazla dışarıya çıkarmayınız.

Karayak Karakteri

Karayak kedisi şefkatli, yumuşak ve sadık kedilerdir. Bir o kadar da çok hareketli…

Sahipleri haricinde de hemen hemen herkesle iyi anlaşırlar. Bu uyum sağlama özelliklerini çocuklar ve diğer evcil hayvanlarınıza karşıda gösterirler, onlarla iyi anlaşırlar. Çok sosyaldir ve tüm aileye karşı ilgi gösterse de, genelde onunla en çok ilgilenen kişiye karşı daha fazla ilgi gösterecek ve benimseyecektir.

Bazı zamanlarda konuşkan olabilirler ancak yumuşak ve kısık bir ses tonu ile konuşur (miyavlar). Tam bir ev kedisi ve insanlar ile iç içe yaşamayı sevdiklerinden, evde uzun süre yalnız kalabilecek bir kedi değildir.

Karayak, akıllı ve eğitime açık bir kedidir. Ona bazı numaralar öğretebilirsiniz. Kendi başlarına kapı açmayı bile öğrenebilirler. Su ile oynamak ve yüksek yerlerde bulunmak onun zevk aldığı etkinlikler arasında yer alır.

Karayak Görünüşü

Karayak isimli kediler ağırlıkları 3 ile maksimum 6 kg arasında değişen orta boyda kedi ırkları arasında yer alır. Vücutları uzun ve gerçekte olduğundan çok daha ağır bir görünüşe sahiptirler.

Vücut yapısına göre kasları gelişmiş ve atletik bir yapıya sahiptir. Tüm vücudu birbirine orantılıdır. Kuyruğu orta boyutlardadır ve vücudunda sırıtmaz, kafatası ne büyük ne küçüktür çok kusursuz bir yapıya sahiptir.

Gözleri vücudunun en dikkat çeken noktasıdır. Gözlerinin denizi andıran maviliği genetik olarak gelmektedir. Her zaman göz kamaştırıcı bir mavi göz rengine sahiptirler. Patileri beyaz olduğu için bacakları ilk dikkat çeken nokta olurken bacak boyunun ortalama seviyede olması yerden yüksek hareket etmesini sağlar.  

Dikkat çeken bir diğer görünüş özelliği ise ters ağızlarının ters V şeklinde duruşudur.

Karayak kedileri kısa, yoğun ve parlak tüy yapısına sahiptirler. Ancak belirli bir renge sahip değiller, herhangi bir desen veya tüy renklerine sahip olabilirler. Renk pigmentlerinin yoğun olarak görüldüğü yerler, siyam kedisinde olduğu gibi, baş, sırt ve kuyrukta yoğundur. Karayak cinsi yavru kedilerde renkler tam olarak belirgin değildir. Birkaç haftalık olduklarında renkleri kendilerini daha iyi belli edecektir.

Karayak Sağlık

Maksimum 14 ile 19 yıl ömre sahip olsalar da, ortalama yaşam süreleri 9-15 yıl arasında değişmektedir.

Karayak kedisi tamamen hipoalerjenik olmasa da, kedilere karşı alerji gösteren kişilerde daha az reaksiyon görüldüğü bilinir. Bu sebep ile kedilere karşı alerjisi olan kişiler için denemeye değer bir tür.

Cins üzerinde yapılan araştırmalarda herhangi bir kalıtsal rahatsızlığa rastlanmamıştır. Kedilerde sık görülebilen hastalıklara karşı korumanız yeterli olacaktır. Özellikle diş eti hastalıkları ve böbrek rahatsızlıklarına yatkınlıkları olduğu bilinir.

Bir ev kedisi olduğu için dışarıya çok fazla çıkarsa üşütebilir ve sağlık probleminin başlangıç noktası olabilir. Bu sorunu yaşamamak için olabildiğince tedbirli davranmalısınız.

Puanlama

Karayak kedisinin tüm özellikleri göz önünde bulundurularak bizden alacağı (10 üzerinden) puanlar tam olarak şöyledir.

  • Türkiye İçin Popülarite: 2
  • Zekâ: 9
  • Çocuklar İle Arası:  7
  • Hareketlilik: 8
  • Bakım İhtiyacı: 4
  • Oyunculuk: 7
  • Eğitilebilirlik: 8
Karayak için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu sen yaz.
Karayak hakkında yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.