VAN KEDİSİ

Irk Bilgileri / Kedi

Yaşam Süresi: 13 ile 18 yıl arasında yaşarlar.

Kilo: Erkek 7 kg, dişi 5-6 kg aralığında.

Fiyat: 1.000 TL ile 2.000 TL arasında. (detay)

Van Kedisi Hakkında

Nadir bir kedi türleri olarak Van kedisinin kökeni Türkiye’dir. İsmini 1950’li yıllarda ilk keşfedildiği yerin Van gölüne yakın oluşuna borçludur. Birçok insan tarafından Ankara kedisi ile karıştırılıyor olsa da, her iki ırk arasında birçok farklılıklar görülebilir.

İlk olarak 1950’li yılların ortasında Türkiye’ye gezi amaçlı gelen bayan turistler tarafında ormanlık bir alanda görülmüştür. Bu karşılaşma sırasında turistlerin en çok dikkatini çeken şey ise Van kedisinin suda yüzüyor olmasıydı. Van kedisinden bir çift İngiltere’ye götürülerek Avrupa’da ırkın üretimi sağlanmıştır. Böylelikle neredeyse tüm dünya tarafından bilinen bir kedi ırkı olma şansına kavuşmuştur.

Van kedisi tamamen saf bir ırktır ve genlerinde başka hiçbir kedi ırkına ait gen bulunmamaktadır. Dünyanın her yerinde üretimi yapılıyor olsa da, safkan Van kedileri sadece Ankara Hayvanat Bahçesinde üretilmektedir.

Van Kedisi Özellikleri

Olumlu Özellikler

  • Diğer kedilerin aksine Van kedileri şaşırtıcı bir şekilde iyi yüzücülerdir.
  • Yaşadıkları bölgeye oldukça sadık canlılardır.
  • Açık ve kapalı alanlarda bakımı mümkündür.
  • Sağlıklı bir ırktır.

Olumsuz Özellikler

  • Bebekli aileler için tavsiye edilmez. (Detaylı bilgi için karakter kısmına bakın.)
  • Kucakta uzun süre durup kendini sevdirmek Van kedisinin prensiplerine aykırıdır.
  • Mevsim geçişlerinde fazla tüy dökerler.

Van Kedisi Bakımı

Van kedisi egzersiz ihtiyacı duyar. Bu yüzden alanının geniş olması ve çevresinde etkileşimli oyuncaklar bulunması iyi olacaktır. Ayrıca ona özel tırmanma veya oyun alanı bulunması harika olur.

Sudan hoşlanan kedilerdir ancak kendi keyifleri dışında onu banyo yaptırma fikrine pek sıcak bakmazlar. Ayrıca iyi bir yüzücü olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz. Suyu sevmeleri ve yüzücü olmalarına bakmaksızın, siz erken yaşlarda banyo yaptırmaya alıştırsanız iyi olacak. Aksi durumda, neyse ki banyo için çokta ihtiyaç duymazlar.

Hem açık, hem de kapalı alanlarda bakım için uygun kedilerdir. Tüyleri tek katmanlı olduğundan bakımı kolaydır. Ancak kış aylarına girişte daha fazla bakım gerektirebilir. Genel olarak tüylerine haftada en az bir veya iki kez tarama veya fırçalama işlemi uygulamanız gerekir. Yaz aylarına girişte ise tüy dökeceklerinden, daha sık düzende tarama yaparsanız, ölü tüylerden arınması ve etrafa tüy dökmesi azalacaktır.

Tırnak, gözyaşı (akıntılar) ve kulak bakımları için özel bir çözüm yok, her kedide olduğu düzende yapılabilir.

Tırnaklar iki haftada bir kesilmeli, gözünde akıntı olması durumunda nemli bir bez yardımı ile silinmeli ve kulaklar haftada bir temizliği kontrol edilerek gerek görüldüğü taktirde elma sirkesi ve su karışımı ile silinmelidir. Kulak pamuğu asla kullanılmamalıdır.

Van Kedisi Karakteri

Eğlenceli ve fazlası ile hareketli bir kediye sahip olmak istiyorsanız Van kedisi sizin için en ideal tercih olacaktır. Akıllı ve aktif bir kedidir. Hoplamak, zıplamak, koşturmak, oyunlar oynamak ve akrobatik hareketler sergilemek onun en güzel yetenekleridir.

Normal şartlarda her hayvanın kuyruk hareketlerinde bir anlam yüklüdür ve bir ruh halini belirtir. Ancak bu durum Van kedileri için geçerli değildir. Hemen hemen her ruh halinde kuyrukları hiçbir anlama bağlı olmaksızın hareket edebilir.

Baskın karakterli canlılardır. Diğer hayvanlar ile iyi geçinmeleri ancak, diğer hayvan tarafından ona saygı duyulması ile mümkündür.

Sahipleri ile bir arada olmayı severler. Kucakta kısa süreliğine durabilir, ancak uzun uzun kedisine sarılıp sevgi göstermeyi bekleyen sahipler için uygun değildir. Çünkü o aktif bir kedidir ve etrafta keşfedilecek şeyler dururken size fazla vakit ayıramayacaktır. Yine de telaş etmeyin, sahibine ve yaşadığı çevreye çok sadık kedilerdir. Ne kadar uzağı keşfederse etsin, yine sizin çevrenizde bir yerlerde olacaklar.

Bağımsız, araştırmacı ve keşif yapmayı seven karaktere sahip Van kedisi, meraklı bakışları ile sürekli etrafı gezeler.

Çocuklar ile aslında araları iyidir. Ancak hızlı refleksler, güçlü yapısı ve çok aktif oluşu nedeni ile çok küçük çocukları olan aileler için tavsiye edilmez. Çünkü bazı durumlarda arka ayakları üzerinde durarak sert hareket ve davranışlar göstermeye yatkındır.

Van Kedisi Görünüşü

Van kedisini diğer beyaz tüylü kedilerden ayıran en büyük görünüş özelliği turkuaz mavisi ile kehribar (sarı veya kahverengi tonları) renklerinde gözleridir. Bu renkler Van kedisinin her iki gözünde aynı veya iki farklı rengin ayrı ayrı gözlerde olması mümkündür. İki gözünün farklı renklere sahip olması onu diğer kedilerden direkt ayırt edebilir. Avrupa’da her iki gözü aynı renkte olanları daha yaygın görülür. Türkiye’de ise ayrı göz renklerine sahip olanları daha fazla tutulmaktadır.

Van kedisi genelde görünüş olarak Ankara kedisi ile karıştırılmaları mümkün olsa da, Van kedisini ayırt eden bir diğer özellik ise, iki kulan aralarında bulunabilen farklı renk tonlarında (beyaz haricinde) izlerdir.

Vücutları genel olarak uzun, kaslı ve beyaz tüylerle kaplıdır ve bu tüyler kışın uzun, yazın ise kısadır. Kuyruk, omuzlar veya iki kulağın arasında (baş bölgesi) farklı renk tonları görülebilir. Boyutları diğer kediler ile kıyaslandığında ortadan biraz büyük boyutlarda kabul edilebilir. Ağırlıkları 7 kilograma kadar ulaşabilir. Geniş omuzlar ve kısa boynu ile sağlam ve güçlü bir duruşları vardır.

Van Kedisi Sağlık

Gayet sağlıklı bir kedi ırkıdır. Van kedilerinin bilinen bir kalıtsal sağlık sorunu bulunmamaktadır.

Van Kedisi Üreme

Van kedileri genelde Şubat, Mart veya Haziran aylarının herhangi birinde kızgınlık dönemine girer ve bu kızgınlık dönemi 10 gün kadar sürer. Bu dönemde hamile kalan Van kedisinin gebelik süresi 62 gün sürer, bir batımda en fazla 4 yavru doğurur. Genelde doğum yaptığı yıl tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir. Ev ortamında yaşayan Van kedisi, yapay hava şartlarına maruz kaldığından yılın bir çok ayında kızgınlık dönemine girmesi de mümkündür.

Gebeliğin 1. Ayından itibaren karnı şişmeye başlayacak ve bu süreden sonra karnına kimseyi dokundurtmayacaktır. 1. Ay sonunda doğum için gözden uzak, sessiz ve karanlık yerler aramaya başlar.

Doğumdan sonra 50 ile 60 gün (süre kısalabilir veya uzayabilir) arasında emzirme dönemi olur.

Fiyatları

Van kedisi nadir bulunan bir tür olduğundan British Shorthair ve Scottish Fold kadar olmasa da pahalı cins kediler arasında yer alır. Bu kedi 1.000 TL ile 2.000 TL arasında değişen fiyatlara sahiptir.  Üreticinin yaptığı masraflar, kedinin görünüşü, yaşı gibi birçok etkene bağlı olarak fiyatlar değişebilmektedir.

Verilerin yalnızca piyasa ortalaması olduğunu ve belirtilen rakamların altında veya üzerinde tutarlar ile de karşılaşmanızın mümkün olduğunu bilmelisiniz.

Puanlama

Van kedisinin tüm özelliklerini göz önünde bulundurularak bizden alacağı (10 üzerinden) puanlar tam olarak şöyledir:

  • Türkiye için Popülarite: 8
  • Zekâ: 8
  • Çocuklarla Arası: 4
  • Hareketlilik: 8
  • Bakım İhtiyacı: 6
  • Oyunculuk: 7
  • Eğitilebilirlik: 6
Van Kedisi hakkında yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.
VAN KEDİSİ YORUMLAR
Taner Taşkın

British shorthair ve longhair iki dişi yavru kedim var daha 45 günlük sütten kesildiler tuvalet alışkanlıkları var çok temiz ve oyuncular ilgilenenler yazabilir veya whats app tan ulaşabilirler

Kubilay  Pınar
Kubilay Pınar

3 aylık 2 adet erkek Van Kedisi yavrumu ücretsiz sahiplendiriyorum. İlanlardan bana ulaşabilirsiniz.

Bünyamin Çelik

Bizim renkli gözlü saf Van kedisine yuva arıyoruz

Uğur Kurt

8 aylık safkan kısırlaştırılmamış aşısı tam çok zeki ve oyuncu olan dişi van kedimi sahiplendirmek istiyorum isteyenler iletişim için yazabilirler. yanında bütün gereçleri verilecektir.

Meftuni Bey

Merhaba, saf kan , sevimli Van kedisi sahiplenmek istiyorum

Caglar Taspinar
Caglar Taspinar

İzmir içinde sadece mavi göz tilki kuyruk olacak buyuk ihtimal 4 aylık 14-19 yas arasına indirim yaparım ilgilenenler bana adresinden ulaşabilir iyi günler.

Salim Grs

3 aylık van kedisi erkek sahiplenmek isteyen varsa yazabilir

Hasan Haktankaçmaz
Hasan Haktankaçmaz

3.5 yaşında dişi Van için erkek arıyorum ömürlük ailede oluruz sorun değil İstanbul

Yasin Güllü

Van kedisi sahiplenmek istiyorum Van'da yaşıyorum daha önce çok kedi besledim kedisini güvenilir ellere vermek isteyenlere talibim.

Selma Sümer Tekin
Selma Sümer Tekin

Mersin/Mezitli de oturuyorum erkek can kedim var aşıları yapılmış 6 aylık düşünen olursa sadece telefondan irtibata gece bilirler.

Mahmut Kakillioglu

Van kedisi yavrusu sahiplenmek istiyorum.
[email protected] dan yazabilirsiniz

Ümit Demirci

Tilki kuyruk tek göz yavru Van Kedisi dişi sahiplenmek istiyorum.

Burak Aydınlı

Van kedisi sahiplenmek istiyorum. İletişim için [email protected] dan mail atabilirsiniz.

Senanur Duran

Bombay kedisine de baktığım için kedimin Van ile Bombay kırması olduğundan eminim artık!

Sevil

4 adet yavru Van safkan kedim var sahiplendirmek istiyorum yeni doğdular

İnci Melek Karaağaç

Çok güzel Özellikle gözleri mavi yeşil gözleri var.

Melek Avcı

8 aylık Erkek van kedisi kırması beyaz mavi gözlü kedime dişi çiftleştirme partneri arıyorum. Konum: Şanlıurfa veya Diyarbakır

Sibel Özkan

Facebook mesincirdan ulasirsaniz sevinirim Nilda kamile diye geciyor erkek van kedime disi ariyorum

Sibel Özkan

Merhabalar 8 aylik van kedime dişi ariyorum ıspartadayim biran önce bulunursa sevinirim

Yusuf Kurt

Merhabalar adım yusuf soyadım kurt mersin in erdemli ilçesinde yaşıyorum köylüyüm Van kedisi sahiplenmek istiyorum 0-5 aylık olursa mutlu olurum [email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz
Teşekürler