BURMESE

Irk Bilgileri / Kedi

Yaşam Süresi: 16 ile 18 yıl arasında yaşarlar.

Kilo: Erkek 4-6 kg, dişi 4-6 kg aralığında.

Burmese Kedisi Hakkında

1880’li yıllarda ilk kez İngiltere’de görülen Burmese kedileri, eski yıllarda Myanmar ve Asya ülkelerinde tapınaklarda yer alan ve kutsal kabul edilen bir kedi cinsidir. Günümüzde görülen Burmese'ler, aslen samur renkli olan kedinin Amerikalı ve İngiliz yetiştiriciler tarafından geliştirilmiş halidir.

Burmese kedilerinin asıl ilk halleri 1930 yıllarında Dr. Joseph Thompson tarafından, Burma (Myanmar) ‘dan Amerika’ya getirilen küçük ve çikolata renkli bir kedi olan Wong Mau’dur. Bu kedi ilk başlarda çikolata renkli siyam olarak kabul edildi. Dr. Thompson daha sonra bu kediyi bir siyam kedisi ile çiftleştirdi ancak bu melezleme sonrasında siyam kedisinden farklı bir genin varlığını öğrendi.

Burmese 1936 yılında Cat Fanciers Association'a (CFA) tarafından kayıt edildi ancak o dönemler halen siyam kedileri ile melezleme devam ettiğinden askıya alınmıştı. Söz konusu melezleme çalışmaları durdurulduktan sonra 1953 yılında kayıt tekrar aktifleştirildi.

Burmese kedileri, o yıllardan bu yana dünyanın dört bir yanında ünlü kedi ırkları arasında yer almaktadır.

Burmese Kedisi Özellikleri

Olumlu Özellikler

  • Sahiplerine çok düşkündür, ayrıca çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi anlaşırlar.
  • İpeksi ve parlak tüyleri ile diğer kedi türlerinden ayrılır. Bakımları kolay kedilerdir.
  • Konuşkan kedi türleri arasında yer alırlar.
  • Zeki ve eğitime açık kedilerdir.

Olumsuz Özellikler

  • Çok aktif kedilerdir, bazen gürültücü olabilirler.
  • Yatkın oldukları önemli sağlık sorunları vardır. (detay)
  • Türkiye’de fazla sayıda bulunmaz, temin etmek zor olabilir.

Burmese Kedisi Bakımı

Kısa, yoğun ve sık tüylere sahip Burmese, az bakım gerektiren bir kedidir. Haftalık düzenli olarak 1 kez fırçalamanız yeterli olacaktır. Tüylerinin ipeksi ve kısa olması düğümlenmeleri önler. Banyo ihtiyacı çok fazla duymasa da, ölü tüylerden kolayca kurtulmak amacı ile hava şartları uygunsa banyo yaptırabilirsiniz.

Tırnak bakımı, kulak bakımı ve göz çevresi için bakımlarında Burmese’ye özel bir tavsiye yoktur. Her kedide olduğu şekilde aynı sıklıkla yapılabilir. Ayrıca kedi kulaklarının, kulak çöpü ile silinmemesi gerektiğini unutmayın.

Yüksek enerjiye sahip Burmese kedileri, fiziksel ve zihinsel yeteneklerini sergileyebilecekleri oyuncak ve alanlara ihtiyaç duyar. Kapalı bir yerde beslenen evcil hayvan olarak, saklanabilecekleri ve tırmanabilecekleri yüksek noktalara ihtiyaç duyar.

Burmese Kedisi Karakteri

Atletik vücudunun hakkını sonuna kadar veren Burmese kedileri, oynamayı ve fiziksel yeteneklerinin sınırlarını zorlamayı seviyor. Yetişkin Burmese kedileri, hala yavru bir kediymiş gibi enerjisini ve oyunculuğunu koruyabiliyor.

Oldukça zeki ve yüksek enerjiye sahiptirler. Onları mutlu etmek, her daim meşgul ve ilgi odağı haline getirmekten geçiyor. Uzun süre oynamaktan keyif alacağı oyuncakları veya uzun süreli keyif aldığı oyunlar egzersiz ihtiyacı için yararlı olacaktır. Siyam kedisi ile benzerlikleri konuşkanlık konusunda da kendini gösterir.

Akıllı ve meraklı halleri ile evin her köşesini keşfeder ve tüm saklanma yerlerini öğrenir. Ondan gizli veya onun girmesini istemeyeceğiniz bir odanız sanıyoruz ki olamaz. Çok sosyal ve insanlar ile ilişki kurmaya önem verirler. Görmezden gelinmek onların sizi azarlaması için bir sebeptir. Köpeklere benzer karakter özelliği ile en önemsiz bir aktivitede bile bulunmak ister. Kısacası sizin için, her faaliyetinize katılmak isteyen sıkı bir dost olacaktır. Ayrıca çabucak öğrenen bir kedi olmaları da köpeğe benzer niteliklerinden biridir.

Burmese’lerin bir diğer önemli karakter özelliği ise yaramazlık yapmayı seven kediler olmasıdır. Kısık ancak vokal bir ses tonuna sahip Burmese kedilerinde, dişiler daha sessiz olsa da erkeklere göre daha fazla ilgi ve dikkat çekmek ister.

Birçok kedi türü gibi evde uzun süre tek başlarına kalmayı sevmezler. Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile vakit geçirmekten hoşlanırlar. Görünüşleri ve doğaları gereği vahşi bir kedi gibi dursalar da, oldukça sevecen ve eğlenceli kedilerdir.

Burmese Kedisi Görünüşü

Orijinalde (ilk keşif zamanları) samur renkli olan Burmese kedileri, günümüzde ki modern hali ile 4 farklı renkte görülebiliyor.  Bu renkler, samur kürk rengi, platin, şampanya ve mavi olarak sıralanabilir. Burmese kedileri küçük ve orta boylarda kedi ırkları arasında yer alsa da 4 ile 6 kg arasında değişen şaşırtıcı ağırlığı ile atletik ve kaslı bir vücuda sahip kedilerdir.

Tüy yapısı kısa, ipeksi ve parlaktır. Kaslı vücudu göz önüne alındığında, ipek ile sarılmış beton benzetmesi yapılmaktadır.

Yuvarlatılmış başı ve uçlara doğru sivrilen üçgen yapıda kulaklara sahiptirler. Büyük ve duygusal bakışlara sahip olan gözleri amber rengi ile sarı renk tonuna kadar değişkenlik gösterebilir.

Burmese Kedisi Sağlık

Burmese kedilerinin 16-18 yıl kadar uzun ömürleri vardır. Bu kadar uzun yaşayabilmeleri ve güçlü bir kedi olmalarına rağmen bazı yatkın oldukları sağlık sorunları vardır.

Bu sağlık sorunları şöyle sıralanabilir:

  • Dilate kardiyomiyopati veya genişlemiş bir kalp
  • Hipokalemi veya düşük potasyum seviyeleri
  • Diabetes mellitus
  • Düz göğüslü kedi yavrusu sendromu
  • Gingivite (iyi bir ağız bakımı ile önlenebilir)

Burmese yetiştiricilerinin, bu kalıtsal hastalıkları yeni nesillere taşımamak amacıyla üretim yaptıkları damızlarına DNA testi yaptırmaları gerekir. Burmese kedi sahiplenmek isteyenlerin ise, bu kediye sahip olmadan önce veteriner kontrolünden geçirmesi önemle tavsiye edilir.

Puanlama

Burmese kedisinin tüm özelliklerini göz önünde bulundurularak bizden alacağı (10 üzerinden) puanlar tam olarak şöyledir:

  • Türkiye için Popülarite: 4
  • Zekâ: 9
  • Çocuklarla Arası: 8
  • Hareketlilik: 8
  • Bakım İhtiyacı: 5
  • Oyunculuk: 8
  • Eğitilebilirlik: 8
Burmese hakkında yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.
BURMESE YORUMLAR
Lina Malina

Hello. I have burmese kittens with pedigree.