Petcim
Kemirgen / Beslenmekategorisi.

Yavru tavşanlar nasıl beslenir ?

Yavru tavşanlar nasıl beslenmelidir konusu oldukça önem taşır. Çünkü olgun tavşanlara göre yavru tavşanların beslenmesi tamamen farklıdır. Bu farklılığın sebebi ise yavru tavşan bünyeleri, olgun tavşanlara göre daha hassastır.

Fazla yeşillik verilmesi, yavru tavşanların bağırsak floralarının bozulmasına, ishale ve ölümlerine yol açabilir. Bu yüzden yavru tavşan sahiplerinin bu dengeyi tutturana kadar verdikleri mamaya dikkat ederek ve tavşanlarının dışkısını ishal riskine göre gözlemleyerek dengeli bir beslenme stratejisi uygulamaları gerekmektedir.

Yavru tavşanların beslenmeleri

Tavşan yavruları için besleme anne sütünü yeteri kadar alması ile başlar. Yavru bir tavşan annesinden 30 ila 45 gün süt emmesi gerekmektedir. Burada onların yeteri kadar süt emmeleri çok önemlidir. Çünkü anne sütü ile gerekli bağışıklık elemanlarını almaktadırlar. Yavrular bu bağışıklık elemanlarını anne sütü haricinde başka hiçbir besinden alamazlar.

Burada süt sadece tavşan sütü olmalıdır. Yani yeni aldığınız yavrunuz erken sütten kesildi ise yavrunun süt ihtiyacı var diye inek sütü verilmemelidir. Çünkü inek sütü ile tavşan sütü, kompozisyon açısından büyük farklılıklar içerir ve bu farklılıklar yavru tavşanlara zarar verir.

Tavşan yavruları 15 günlük olduktan sonra anne sütü ile beraber kuru yonca-kuru saman ve pelet yem tüketmeye başlarlar. Bu yüzden aldığınız yavru çok küçük ise ona bu tip gıdalar verilebilir.

Kuru yonca - kuru saman bulunamadığı zaman yonca unlu pelet yemlerde aynı faydayı sağlayacaktır. Bu yemler olmadığında tavşan dışkısında yumuşamalar başlar.

Yavru bir tavşan 1 aylıkken sütten kesildiği zaman ortalama 400 - 600 gr canlı ağırlığa sahip olur. Onu aldığımızda ağırlığını kontrol ederek erken sütten kesilip kesilmediğini anlarız. Erken sütten kesilen bir yavruya daha itinalı yaklaşmamız gerekecektir.

Tavşanların beslenmesinde diğer bir nokta da onlara sebze ve meyve vermenin zamanıdır. Bu besinler sulu gıda olduklarından 3 aylık yaştan önce verilmeleri uygun olmaz. Çünkü sindirim sisteminin gelişimi tam olarak gerçekleşmemiştir. Tavşanımız 3 aylık olduktan sonrada ancak hafta 1-2 kez bu besinler verilebilir. Bunların her gün verilmesi de uygun değildir.

    2 CEVAP
    3.895 GÖRÜNTÜLENME
İlk cevap için teşekkürler, Banned
Bu soruya cevap yazabilmek için oturum açmalısınız.
CEVAPLAR
Filiz Devecioğlu

Tavşanlar bol saman ,kuru yonca,yeşillik,kuru hazır mama (pelet) verilmelidir.Tavşanlara su yeterli miktarda verilmelidir. Tavşana sınırsız oranda saman verilebilir. Günde iki avuç kuru mama ,iki avuç kuru ot (yonca yaprağı) ,yeşil yapraklı (marul, lahana ,dereotu, maydanoz, sebze kabuğu, bürüksel lahanası,yeşil fasulye,enginar,karnabahar yaprakları verilebilir.

Yarım havuç günlük ve salatalık tavşanlara günde 3 kez farklı yeşillik verilir. 3 kg lık tavşana 1 kg yeşillik.

Tavşanlar için saman diş bileyicisidir. Uzun olmalıdır sindirim sistemini rahatlatır diş sağlığı için önemlidir. Saman yurt dışında sıkıştırılmış olarak satılmaktadır günde 2 avuç verilmektedir. Kuru yonca hazım sorunu çeken tavşanlara önerilmektedir. Tavşanlarda ishal olgularında hazır gıda ve yeşillik yasaktır, ot ve saman verilmesi gerekir.

Tavşanlara ödül olarak kurabiye parçaları, meyve, ceviz, badem, meyve az,bir iki günde bir meyve ,kepekli kurabiye sevdiği gıdalardandır. Tavşanınıza kafes içinde yem ve su vermek onu mutlu etmez. Tavşan yavrularına mama yasaktır.

Hazır tavşan mamalarında mineral ve protein açısından zengin pelletler ve buğday ,arpa karışımı günde 1-2 avuç yer ama fazla besleme tavşanlarda şişmanlık obesite olmasına neden olur.Karabuğday ve arpa altınbaşak veya kepekli çubukları da sever.

Banned

Yavru tavşanlara salatalık vermek ishal ve sonrasında ölüme yol açıyor.