Diğer Adı: Transylvanian Hound, Transilvanya Tazısı

Yaşam Süresi: 10 ile 14 yıl arasında yaşarlar.

Boy: Erkek 55-66 cm, dişi 55-66 cm boylarında.

Kilo: Erkek 25-30 kg, dişi 25-30 kg aralığında.

Fiyat: 500 TL - 4.000 TL arasında. (detay)

Kopay Av Köpeği Hakkında

Kopay ismi, ülkemizde av köpeklerine verilen genel bir isimdir. Öncelikle bu cinsin gerçek adının “Transilvanya Hound (Transilvanya Tazısı)” olduğunu belirtmek isteriz.

Kopay ırkının temelleri Macaristan’a aittir. Macar aristokrasi sınıfına mensup kişiler tarafından orta çağ boyunca çok seçkin bir av köpeği olarak kullanılmıştır. Macaristan’da bulunan av köpekleri ile Avrupa’dan tüccarlar tarafından getirilen çeşitli av köpeği ırklarının çaprazlanması sonucu elde edilmiştir.

Elde edilen melez köpekler Polonya tazısı ile eşleşmiş ve ortaya bu mükemmel av köpeği ırkı çıkmıştır. İkinci dünya savaşı sonrasında Rumen hükümeti tarafından köpekler Macar işgalini anımsatmaları nedeni ile yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış ve türün kısa bacaklı türü büyük oranda azalmıştır.

Türün yaşadığı tehlike sonrasında Macar üreticiler ırkın kaybedilmemesi için yoğun çalışmalar gerçekleştirmiş ve ırk tam anlamı ile 1968 yılında yeniden hayata döndürülmüştür. Irk Avrupa’da çok fazla bilinmemesine rağmen 2006 yılında Amerikan Kennel Club (AKC) tarafından kabul edilmiştir.

Kopay Av Köpeği Özellikleri

Olumlu Özellikler

  • Gelişmiş koku alma ve iz sürme becerilerine sahip bu köpekler birçok av türünde size başarı sağlayacaktır.
  • Sadık, arkadaş canlısı yönleri ile her ortamda size güvenilir bir yoldaştır.
  • Eğitimi kolay ve itaatkâr yönleri ile yaşamı boyunca size pek aksilik çıkartmaz.
  • Bakımı kolay köpeklerdir ve sizi bu konuda çok yormazlar.

Olumsuz Özellikler

  • Bir apartman dairesinde bakım için uygun köpekler değillerdir. Kopay doğası gereği açık alana ihtiyaç duyar ve orada daha mutlu olacaklardır.
  • Bu köpek için en önemli şey doğru bir eğitimdir. Erken yaşlarda eğitime başlanmalıdır. Kolay kaybolan köpeklerdir, bu yüzden özellikle av amacı ile yetiştirilecekse 3 aylık olana kadar gel komutunu kesinlikle öğrenmelidir.
  • Eğitimli ve av konusunda herhangi bir yeteneğe sahip köpekler, uygun fiyatlarda bulunmaz.

Kopay Bakımı

Kopay bakımı kolay olan köpek ırkları arasında yer almaktadır. Tüyleri kısa ve sert olduğu için sık fırçalama gerektirmez. Sadece tüy dökme mevsimi olan bahar aylarında sık sık fırçalanması gerekir. Onun haricinde haftada bir kere fırçalanması yeterlidir. Banyo sıklığı köpeğin kirlenmesine bağlı olarak belirlenir. Ancak ayda bir kereden fazla yıkanmaması tavsiye edilir.

Av köpeği olduğu için enerjisi yüksektir. Sık sık ava götürülürse mutlu olur. Ava gitme mikanı bulunmayan Kopay köpekler günlük en az 1 saat yoğun tempolu yürüyüşler ya da egzersizler yapmalıdır. Aksi halde tembelleşir ve kilo alımı hızlanır. Av dönüşü genel bakımı yapılmalı patilerinin arasında ve kulak içlerinde yabancı madde olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Kulaklarının içi veterinerlerden kolaylıkla temin edilebilecek olan losyonlar ile haftada bir kere temizlenmelidir. Diş bakımı için haftada 2-3 fırçalama yeterlidir.

Kopay yavrusu için tavsiyeler

Kopay yavrusu annesinden ayrıldıktan sonra yeni girdiği ortama alışmakta zorlanan bir cinstir. İlk başlarda utangaç hareketler sergilesede zaman içerisinde sahibine bağlanmakta ve yeni ortama uyum sağlamaktadır. Kopay yavrusu için ülkemizde ne yazık ki henüz sağlıklı bir sistem kurulamamıştır.

Bu nedenle yavru edinirken mutlaka onaylı bir secereye sahip yavruların tercih edilmesi önerilmektedir. Aynı şekilde kaliteli bir av köpeği edinmek isteyen kişilerin yavruyu almadan önce yavrunun anne ve babasını incelemesi alacakları köpeğin kalitesi hakkında bilgi edinmeleri açısından gereklidir.

Kopay Karakteri

Bu zarif görünüşlü köpeklerin karakterleri de sizi hiçbir zaman yanıltmayacaktır. Temel olarak sakin ve dengeli bir cinstir. Sert bir mizaçta ancak çok uyarlanabilir köpeklerdir. Uyarlanabilir ve oynak doğaları onları iyi birer aile köpekleri yapıyor. Arkadaşlıkları ve zekâları onları her ortamda güvenilir kılıyor.

Keskin koku alma özelliğine sahiptir ve çevrede keşif yapmayı çok severler. Yüzyıllar boyunca kendi başlarına problem çözme yeteneklerini geliştiren Kopay av köpeği, cesaret ve sadakatli yönleri ile çok iyi bekçilik ve muhafızlık yapabilmektedir.

İtaatkâr yönleri onları her zaman kolay eğitilebilir köpekler yapmıştır. Sosyalleşmeyi seven ve insanlar ile iletişimi oldukça iyi bu köpekler çocuklar ile de iyi geçinirler.

Kopay Görünüşü

Transilvanya tazısı olarak ta anılan bu köpeklerin tüyleri kısa ve güçlüdür. Tüy rengi siyah üzerine baş, boyun, ayaklar ve kuyruk ucunda olmak üzere kahverengi ya da beyaz lekelidir. Ancak beyazın yoğun olması ırk için kusur olarak görülür.

Kopay köpekler iki ayrı cinse ayrılmaktadır.

Bacakları uzun olan Kopay köpeklerin omuz yükseklikleri 56-66 cm. aralığında, kiloları değişirken yaban domuzu ve geyik gibi büyük avlar konusunda uzmandırlar.

Bacakları kısa olan Kopaylar’ın omuz yükseklikleri ise 46-53 cm. aralığındadır ve tavşan, tilki avında kullanılmaktadır. Ancak kısa kopaylara günümüzde nadir rastlanmaktadır.

Vücut ağırlıklarının ortalaması ise 30-35 kg. aralığındadır. Başı vücudu ile orantılı ve uzundur. Kafatası hafif kubbeli bir yapıya sahiptir. Geniş bir buruna sahiptirler ve burun rengi genelde siyahtır. Çenesi makas şeklinde kapanmaktadır. Boynu orta yüksekliğe sahip ancak son derece kaslı bir yapıya sahiptir. Göğsü çok derin olmamakla beraber uzundur. Bacakları uzun ve kaslıdır. Kuyrukları uzun olup av esnasında yukarı doğru hafif kıvrık şekilde kalkık pozisyonda durmaktadır. 

Kopay Eğitimi

Kopay eğitimi kolay olan köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Köpeğin erken sosyalleşmesi eğitimini kolaylaştıracak en önemli etkendir. Kopoy eğitimi için dikkat edilmesi gereken ilk nokta temel itaat kurallarına uyulmasıdır. Temel itaat kuralları öğretilmeden ava çıkarılan bir kopay köpeğin av esnasında kaybolma riski son derece yüksektir.

Kopay yavrusu en geç 3 ayını doldurana kadar sahibinin gel komutuna alışmış olmalıdır. Bunun için her beslenme öncesi sahibinin komutunu tekrarlaması yeterli olacaktır. Köpek aç olacağı için sahibinin komutuna hızlı bir şekilde uyacak ve böylelikle gel komutunu kolaylıkla öğrenecektir.

Gel komutu ses ile verilebileceği gibi aynı zamanda bir düdük ile de verilebilir. Eğer kopay köpeğiniz ile ava çıkacaksanız bu komutun düdük ile verilmesi yetişkinlik döneminde açık arazide düdük sesinin daha rahat duyulur olması nedeni ile tavsiye edilmektedir.

Başarılı bir itaat dönemi geçiren Kopay köpekleri ile av her zaman için büyük bir zevk haline gelecektir. Ayrıca köpeğiniz yemek yerken ona dur komutunu öğretmeniz de av esnasında ağzında getirdiği hayvanı almanızı kolaylaştırması açısından eğitim aşamasında verilmesi gereken bir diğer komuttur.

Yavru kopay eğitimi

Kopay yavru eğitimi için profesyonel hizmet alınması önerilir. Köpeğini kendi yetiştirmek isteyen kişilerin izleyebileceği en doğru yol ise yavrularını av konusunda çok başarılı bir yetişkin kopay yanında ava çıkarmaktır. Kopay yavrusu görerek en güzel şekilde yetişecektir.

Kopay Sağlık

Güçlü av köpekleri oldukları için son derece sağlıklıdırlar. Ancak genetik yatkınlıklarının bulunduğu belirli hastalıklar bulunmaktadır. Bu nedenle yavru Kopay alırken sağlıklı bir soya sahip yavrular tercih edilmeli, genetik hastalığı bulunan yetişkin kopaylar çiftleştirilmemelidir.

Kopay köpek hastalıkları arasında ilk sırayı pek çok iri köpek ırkında olduğu gibi kalça displazisi almaktadır. Köpeklerde kalça displazisi büyük oranda genetik faktörlere bağlı olarak geliştiği için edinilen yavrunun seceresi büyük önem taşımaktadır. Ancak yavru yetişirken yapılan bazı hatalar hayvanda kalça displazisi oluşma riskini artırmaktadır.

Bu hastalıktan yavrunuzu korumak için asla kaygan zeminlerde oynamasına izin vermemeli, küçük yaşta arka ayaklarını çok fazla kullanmasını engellemeli ve bu amaçla merdiven inip çıkmak ve arka ayakları üzerinde oyun oynamak gibi aktivitelerini kısıtlamanız gereklidir. Kalça displazisinin yanı sıra dirsek displazisi, kalp hastalıkları ve katarakt gibi göz hastalıkları da bu ırk içerisinde sık görülmektedir.

Kopay Beslenme

Kopay beslenmesi köpeğin hangi amaç için edinildiğine bağlı olarak değişmektedir. Evde bakılan Kopay köpekler için sadece kaliteli kuru mama kullanımı yeterli olurken av için kullanılacak yetişkin kopayların bu isteklerinin körelmemesi açısından arada sırada avda yakaladıkları tavşanların kulaklarından verilmesi uygundur.

Yavru kopay köpek beslenmesi için ilk etapta sadece kaliteli puppy mamaları kullanılmalıdır. Yavru köpeklerin hem sindirim sistemleri zayıf hem de besin ihtiyaçları yüksektir. Bu nedenle evde artık kalan yemeklerden verilmesi ya da onun için hazır ev yemekleri yapılması hiç uygun değildir.

Kopay yavruları hızlı gelişen yavrular oldukları için beslenmeleri büyük önem taşır. Yavrunun beslenmesinde en kaliteli kuru mamalar kullanılmalı ve mümkünse bu mama köpek yavrular için özel olarak üretilen mamalar arasından seçilmelidir.

Puppy mamaları yavru köpeklerin gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak onlar için hazırlanan özel mamalardır ve kaliteli bir mama kullanılırsa onların günlük ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek tüm kapasiteye sahiptir. Yavru köpek beslerken günde 4 kere kuru mama verilmesi gerekirken 6 aydan sonra günde 3 kere, 1 yaşını doldurduktan sonra günde 2 kere ve yetişkin olduktan sonra ise günde 1 kere kuru mama verilmesi yeterlidir.

Fiyatları

Kopay av köpekleri için çok geniş bir fiyat aralığı mevcut. Bunun sebebi ise, bu köpeklerin vasıflarına göre fiyatların değişkenlik göstermesidir.

Ücretsiz olarak temin etmeniz mümkün olabileceği gibi, aldığı eğitim ve edindiği becerilere göre 500 TL’den başlayarak 4.000 TL gibi çok yüksek fiyatlara da bir Kopay satın alabilirsiniz. Genel kullanım amaçlarına bakıldığında av hayvanları olarak tercih edilmektedir. Bu yüzden av konusunda her ne kadar başarıya sahip oranı mevcut ise, bir o kadar yüksek miktarda bedeller istenebilir. Çok özel ve gelişmiş yeteneklere sahip olanlar 5.000 TL veya üstü bir rakama bile satılabilir.

Genel olarak yavrular daha uygun fiyatlıdır. Çünkü henüz hiçbir eğitim almamış ve hiçbir özellik ile donatılmamıştır.

Verilerin yalnızca piyasa ortalaması olduğunu ve belirtilen rakamların altında veya üzerinde tutarlar ile de karşılaşmanızın mümkün olduğunu bilmelisiniz.

Puanlama

Kopay Av Köpeğinin tüm özelliklerini göz önünde bulundurularak bizden alacağı (10 üzerinden) puanlar tam olarak şöyledir:

  • Türkiye için Popülarite: 5
  • Zekâ: 9
  • Çocuklarla Arası: 7
  • Bakım İhtiyacı: 7
  • Oyunculuk: 7
  • Eğitilebilirlik: 9
  • Egzersiz İhtiyacı: 10
  • Köpeklerle Arası: 8
  • Hayvanlarla Arası: 5
  • Koruyuculuk: 7
Kopay hakkında yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.
KOPAY YORUMLAR
Ramia Arabi

Bir yavru köpek var Alman ırkı 3 aylık ((Ankara'da))

Uzakvadi Ekociftlik

4 adet 2,5 aylık erkek ve dişi kopay yavruları mevcut.

Salih Ünsal
Salih Ünsal

6 yaşında satılık dişi kısırlaştırılmış kopay

Salih Ünsal
Salih Ünsal

6 yaşında dişi kısır usta var düşünen ava gidilemediğinden satılık

Eray Özcan

Yavru kopay arıyorum satan varsa ulaşabilir

Muzaffer Özdağan
Muzaffer Özdağan

Slm...elimde kopay anne baba tavşan avına gidiyor...1 aylık dişili erkekli Yavru lar mevcuttur... Bilgi ve resimleri videoları ...anne babanın videoları vardır....

Mesut Seyitoglu

Ben her sorumluluğunu üstleniyorum bana uygun görmezseniz sizi anlayacağım yanıt gelene kadar meaj göndermeye devam edeceğim

Maltespoodle
Maltespoodle

Elimde var safkan 2 aylık anne baba av da uzman

Mehmet Zengin
Mehmet Zengin

Ben satiyorum tavşancı barak

Mehmet Bugra Senbas

Satan var mi? Satan varsa ulasabilir mi? Bir arkadasa ihtiyacim varr